Skolstart

Skolstart, rea, penna och papper

Skolorna börjar och likaså kampanjer på allt du kan tänkas behöva inför starten på terminen. Du kanske först tänker på skrivblock och pennor, med all rätt! Men glöm till exempel inte gympaskorna till idrottslektionerna. Du hittar generösa erbjudanden från modebranschen för att göra dig fin och snygg inför skolstarten.

145 dagar kvar till Skolstart

Skolstarten är något alla ser fram emot mer eller mindre. Vi på Jiroy vill vill hjälpa till att hitta de bästa erbjudanden och rabatter som finns, för att göra din skolstart så enkel och smidig som möjlig.

Skolstarten är här inom kort!

När det är skolstart  vill alla se till att de är förbereda på vad som komma skall. Pennor, böcker, anteckningsblock, datorväskor, outfits etc. Allting ska vara på plats helt enkelt!

När startar skolorna?

Det exakta datumet skiljer sig från skola till skola så klart, men det finns en intervall när elever i Sverige drar igång sina terminer. Läsåret ska vara minimun 178 skoldagar då elever aktivt, går i skolan. Läsåret ska dra igång i augusti och sluta i juni. Mellan juni och augusti är det sommarlov, sedan drar nästa läsår igång igen.

Vad krävs inför skolstarten?

Jättebra fråga! Självfallet beror detta på vad eleven behöver, vill och har redan. Går eleven på gymnasiet behöver den kanske inte någon matlåda, men går man på universitet är det kanske dags att samla på sig ett par styckna.
Ryggsäck är nog det första som kommer upp i tankarna när man tänker på skolstarten. Se till att du har den ryggsäcken du behöver eller uppgradera till något bättre!
Andra saker som kan komma att krävas är:

Se till att du har allt du behöver!

Vad bör jag tänka på inför skolstarten?

Inför skolstarten finns det några saker att tänka på, förutom att ha rätt utrustning så klart. Att vi blir mer och mer hållbara är ingen hemlighet. Att man som förälder börjar bli hållbar är en viktig del i detta. Om ditt barn har växt väldigt fort under sommaren så kolla med andra föräldrar som är i din vänskapskrets eller barnets vänskapskrets ifall de behöver några kläder, skor, etc. Att passa ner kläder är ett extremt bra sätt att anpassa sig och bli mer hållbar. Men även att spara en peng och göra goda handlingar. Kolla med skolan ifall det har någon form av insamling som du kan hjälpa till med.

Förutom det så kan det vara värt att investera i saker som man inte har använt förut för att förbättra sin prestation i skolan. Såsom kalender och planerare. Sätt upp mål och rutiner som du skall följa under läsåret.

Vad behöver jag göra för att bli bättre i skolan?

Väldigt bra fråga tycker vi! Många hade kanske svarat “plugga mer!” till den frågan, men vi tror att det finns smartare sätt att gå tillväga. Att plugga mer än vad man gör i dagsläget behöver inte resultera till bättre resultat i skolan. Vissa förhåller sig till olika studiemetoder som får elever att lära sig bättre än andra metoder. Andra föredrar att studera i grupp, den tredje vill vara ensam. När är du som mest effektivast? Plugga på om olika studiemetoder och var inte feg för att testa dig fram.

Hur gör man skolan roligare?

Allt i skolan är inte roligt, det är bara naturligt tycker vi. Men finner man det flesta tråkigt så kan man prata med klasskamrater, lärare eller i klassrådet för att se vad man kan göra för att göra lektionerna roligare. Behövs det någon form av innovation i klassrummen? Ta upp det med lärarna och ha en dialog om hur man kan ha en bättre och roligare upplevelse i klassrummet. Idag finns mycket forskning som relaterar glädje med kunskap. Man lär sig helt enkelt bättre när man har roligt och dopaminet rusar i kroppen. Se till att dina elever eller klasskamrater har roligt när dom lär sig!

Att trivas i skolan

Alla barn och ungdomar ska trivas i skolan. Hur ser vi då till att alla trivs, mår bra och utvecklas?
Många barn trivs ej i skolan och ser därför inte fram emot skolstart. Det är extra viktigt att föräldrar, lärare och elever hjälper till att förhindra dessa situationer. Är man elev och och ser en annan elev utanför på raster eller sociala sammanhang, bjud in den eleven till ditt umgänge och få de att bli delaktiga! I många fall sker inte detta, och det är inte helt ovanligt att man majoriteten av sin skolgång är ledsen eller nedstämd. Se till att kontakta elevhälsan eller närmsta ungdomsmottagning för att få den hjälp du behöver. Det finns inget fel med att ta hjälp och det är absolut inget att skämmas över.